Friday, June 26, 2009

Stort tack för alla gratulationer!

Ett stort tack till alla er som har hört av sig till mig med gratulationer och lyckönskningar efter det att jag i förra veckan utnämndes till ny högskole- och forskningsminister. Det ger mig extra råg i ryggen inför de viktiga utmaningar som väntar inom den högre utbildningen och forskningen.

I början av hösten kommer jag att börja med att ge ut ett nyhetsbrev i högskole- och forskningsfrågor. Framtiden för just denna blogg är just nu osäker. Den kommer i alla händelser inte att bli ordentligt uppdaterad under sommaren.

Återigen ett stort tack för allt stöd! Jag ber att få önska er alla en skön sommar!

Tobias Krantz
Högskole- och forskningsminister


Läs andra inlägg.

Friday, June 12, 2009

Ge bonus till landsting som minskar skadorna i vården

Varje år skadas över 100 000 svenskar till följd av brister inom sjukvården. Det leder till betydande samhällsekonomiska kostnader och enligt Socialstyrelsen föranleder skadorna cirka 630 000 extra vårddygn varje år. Men framför allt orsakar dessa skador stort mänskligt lidande. Situationen är oacceptabel.

Därför föreslår jag idag tillsammans med landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) och regionrådet Gilbert Tribo (FP) inför Folkpartiets landsmöte i november att en ekonomisk stimulans, ”bonus”, ska införas och ges till de landsting som minskar skadorna i vården. Rätt ekonomiska drivkrafter i vården fungerar. Det är den prestationsbundna vårdgarantin som på några månader har halverat vårdköerna i Sverige ett utmärkt exempel på.

Svenska Dagbladet
skriver om förslaget.

Läs också mer i pressmeddelandet.


Läs andra inlägg.

Thursday, June 11, 2009

Lars Leijonborg lämnar regeringen

Lars Leijonborg har idag meddelat att han avgår som högskole- och forskningsminister. Det är ett beslut som jag beklagar men samtidigt har förståelse för. Lars har varit befunnit sig i den politiska hetluften i decennier. Jag unnar honom nu att göra något helt annat.

Jag är övertygad om att Lars eftermäle som framträdande svensk politiker blir mycket gott. Som partiledare förnyade han Folkpartiet och bidrog till att Allians för Sverige bildades. I egenskap av högskole- och forskningsminister har han lyckats driva igenom ett historiskt resurslyft när det gäller svensk forskning. Igår, dagen innan han deklarerade att han skulle lämna regeringen, fattade riksdagen beslut om att avskaffa kårobligatoriet.

Jag kommer att sakna Lars i politiken. Som politiker har han haft en otrolig bredd; han har alltid varit mycket påläst och har ofta haft ett starkt grepp också om detaljer. Det senare fick jag uppleva inte minst under min tid som tjänsteman på riksdagskansliet för ett antal år sedan; Lars kunde vara mycket noggrann med enstaka formuleringar i exempelvis artikelutkast – ett uttryck för strävan efter hög kvalitet som i grunden är ytterst hedersam.

Men främst av allt har Lars varit lojal och uthållig. I vått och torrt stod han upp för de liberala idéerna. Efter en motgång bet han ihop och kom igen som en starkare ledare än tidigare. Lars Leijonborgs politiska gärning imponerar – och inspirerar.


(Medier: DN 1, DN 2, SvD 1, SvD 2, Aftonbladet, Expressen)

Läs andra inlägg.

Wednesday, June 10, 2009

Kunderna vinner på apoteksomregleringen

Regeringens omreglering av apoteksmarknaden ser ut att bli en stor framgång. Intresset för att köpa de apotek som nu bjuds ut till försäljning är mycket stort. Senast 30 juni ska spekulanter lämna sina bud. Bland dem som har visat intresse nämns apotekskedjor som brittisk-schweiziska Alliance Boots och tyska Celesio men också distributionsföretag som finska Oriola-KD och Tamro (E24.se)

”Det är stort intresse och vi har fullt upp med försäljningsprocessen”, säger Eva-Britt Gustafsson, vd på Omstruktureringsbolaget, till Dagens Nyheter. 466 apotek ska säljas i grupper, "kluster", till större företag. Därutöver ska också 150 apotek säljas till enskilda personer.

Vid sidan av ett antal större företag kommer ett antal nya småföretagare att bli intressanta aktörer på marknaden; Apoteket AB kommer med stor sannolikhet att fortsätta spela en viktig roll. Den nya omreglerade apoteksmarknaden har alla förutsättningar att bli både spännande och dynamisk. Vi kunder blir de stora vinnarna.

Läs mer i andra medier här (Dagens Apotek, ICA-Nyheter)


Läs andra inlägg.

Tuesday, June 9, 2009

Folkpartiet analyserar valframgången

Det är minst lika viktigt att analysera valframgångar som valförluster. Därför tillsätter Folkpartiet nu en arbetsgrupp med uppgift att utvärdera Folkpartiets valresultat i Europavalet.

Jag har fått förmånen att leda gruppen som enligt direktiven ska arbeta skyndsamt så att slutsatserna kan ligga till grund för planeringen inför nästa års allmänna val. I arbetsgruppen i övrigt ingår landstingsrådet Maria Wallhager, Stockholm, och riksdagsledamoten Cecilia Wigström, Göteborg.

Synpunkter på Folkpartiets valresultat från läsare av denna blogg är naturligtvis mycket välkomna.

Läs pressmeddelandet här.

(Medier: SvD 1, SvD 2, DN 1, DN 2, Expressen, Expressen 2, Aftonbladet)


Läs andra inlägg.

Sunday, June 7, 2009

Succé för Folkpartiet i Europavalet!

13,6 procent och tre mandat – dagens val till Europaparlamentet blev en mycket stor framgång för Folkpartiet. Stämningen på partiets valvaka i riksdagshuset i Stockholm var på topp.

Under de närmaste dagarna kommer valresultatet att analyseras sönder och samman. En tendens tycker jag emellertid är tydlig. Det blåser en Europapositiv vind i svensk politik. Folkpartiet har profilerat sig som ett Europavänligt parti; miljöpartiet har gjort en ordentlig omsvängning i sin Europapolitik genom att numera bejaka EU-medlemskapet.

Båda dessa partier gick framåt i valet. Junilistan och Vänsterpartiet, däremot, gick kraftigt bakåt. Övriga partier, däribland Socialdemokraterna och Moderaterna, som har legat mer i mitten på skalan Europapositiv-Europanegativ ligger i stort sett still.

Folkpartiets kampanjblogg. DN.






Läs andra inlägg.

Friday, June 5, 2009

Socialdemokratisk pseudopolitik

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och partiets toppnamn Marita Ulvskog slår på stora trumman i Dagens Nyheter idag och kräver att Sverige ska ta ledningen i kampen för fler ungdomsjobb i Europa. Retoriken är högstämd och slagorden många. Men, när alla de högtidliga formuleringarna har skalats av, vad återstår då i form av konkret politik?

Jo, i praktiken ett förslag: Europeiska unionen ska inrätta en särskild ungdomskommissionär. Fantastiskt. Det socialdemokratiska ledargarnityret går inför sitt utspel i Dagens Nyheter, förmodar jag, igenom en rad tänkbara idéer för hur det ska bli fler jobb till ungdomar i Europa. Det mest kreativa de kan komma på är att EU-kommissionen ska utvidgas med ytterligare en ledamot. Är det lösningen på ungdomsarbetslösheten i Europa?

Förslaget bör främst ses som ett försök från Socialdemokraterna visa profil i jobbfrågan utan att behöva ha några idéer kring det som verkligen skulle kunna påverka jobben i Europa, ett starkare valutasamarbete (med Sverige som medlem) eller en effektivare inre marknad, exempelvis när det gäller tjänster. Att ta ställning i sådana frågor riskerar att skrämma bort väljare och orsaka splittring internt.

Bättre då att prata om någonting annat, innehållslöst men som kanske kan framställas som symboliskt betydelsefullt. Det är socialdemokratisk pseudopolitik i sin prydno.


Läs mer också på Folkpartiets kampanjblogg.

Läs andra inlägg.

Thursday, June 4, 2009

Folkpartiet ligger i vinnarhålet

I dag avslutade Folkpartiet i Jönköping sin kampanjturné till länets 13 kommuner inför valet till Europaparlamentet på söndag. Under den sista dagen besökte vi Huskvarna, Mullsjö och Habo. Turnén avslutades i blåst och stundtals duggregn men det intresse och engagemang som på många håll har mött oss har värmt.

Tillsammans med Ida Brinning Klasson, drivande kraft i Folkpartiet i Mullsjö, träffade jag väljare utanför Landhs konditori i Mullsjö för att bland annat diskutera euron. I Habo hade folkpartisterna Jerker Johansson och Maria Alsén arrangerat ett mycket inspirerande möte med ledningen för en montessoriförskola – en del av den svenska välfärden som naturligtvis är beroende av att vi håller ordning i de offentliga finanserna så att vi inte riskerar att bryta mot EU:s stabilitetspakt.

Jag hyser gott hopp om såväl valdeltagandet som Folkpartiets chanser när rösterna räknas på söndag. Låt mig sticka ut hakan åtminstone så här långt: valdeltagandet blir högre än vid förra Europavalet; jag tror på drygt 40 procent. Och jag tror att Folkpartiet får minst två mandat i parlamentet med drygt tio procent av rösterna. Väljarna uppskattar tydliga politiska alternativ. Folkpartiet ligger i vinnarhålet.


Folkpartiets kampanjblogg hittar du här.

Läs andra inlägg.

Wednesday, June 3, 2009

Skärpta konkurrensregler gynnar välfärden

Nu ska reglerna som rör osund konkurrens skärpas, enligt ett förslag från regeringen som nu går på lagrådsremiss. I den nya lagstiftningen, som är tänkt att träda i kraft i januari 2010, förbjuds stat, kommuner och landsting att bedriva affärsverksamhet som tränger undan privat näringsverksamhet. Det skriver Svenska Dagbladet.

De nya, skärpta, reglerna är viktiga inte enbart för att de gör det lättare för privata småföretag att konkurrera på lika villkor. Det på sina håll vidlyftiga kommunala företagandet, när det gäller exempelvis gym eller konferensanläggningar, har inneburit onödiga ekonomiska risker för skattebetalarna och därmed också för välfärdens kärna – skola, vård och omsorg.

Att regeringens förslag kommer just nu är ett betydelsefullt tidens tecken. Nu i dessa bistra ekonomiska tider är det viktigare än någonsin för politiker att prioritera och att prioritera rätt.


Läs andra inlägg.

Tuesday, June 2, 2009

Fritt europeiskt vårdval ämne vid besök i Nässjö

Valet till Europaparlamentet rycker allt närmare. I morse frågades Folkpartiets toppkandidat Marit Paulsen ut i Sveriges Radio. Hon klarade sig alldeles utmärkt; hon var tydlig, rak och visade på stor politisk målmedvetenhet. För min del fortsatte sedan dagen med Folkpartiets kampanjturné i Jönköpings län.

Dagen inleddes med ett besök hos polisen i Värnamo där jag tillsammans med LUF-ombudsmannen Wilhelm Hanzén fick intressant information om hur den grova internationella brottsligheten påverkar Värnamo med omnejd. I samband med besöket passade vi på att presentera Folkpartiets förslag om ett starkare europeiskt polisiärt samarbete – ett ”europeiskt FBI”.

Senare träffade vi i Sävsjö företrädare för Sävsjö Trähus. Precis som många både större och mindre företag just nu påverkas Sävsjö Trähus av de tuffa ekonomiska tiderna; orderingången minskar och företaget har tvingats varsla anställda om uppsägning. Men nu finns förhoppningen att botten är nådd och att konjunkturen snart ska vända uppåt.

Dagen avslutades med ett viktigt besök på Nässjö vårdcentral där vi diskuterade en rad sjukvårdsfrågor. Primärvårdschefen Marianne Jansson tog emot och tillsammans med henne och hennes medarbetare hade vi en utmärkt diskussion. Fritt vårdval i Europa var ett av ämnena.


I morgon, onsdag, fortsätter kampanjen.

Läs mer gärna mer på Folkpartiets kampanjblogg.







Läs andra inlägg.